fbpx

Kleur bekennen

Een donkerrode bank staat naast een gouden bijzettafeltje voor een felroze muur; de kleurencocktail in de ontvangsthal van Dizain draagt één ding uit: zichtbaarheid. Kleur speelt een grote rol binnen marketing. Ook voor Klaas Jacob Kort, vormgever bij Dizain. Ik, leek op het gebied van kleuren, ontmoet hem voor een gesprek.

Witte muren, witte tafel, witte lampen en witte stoelen; het contrast met de ontvangstruimte er direct naast kan niet groter zijn. Ik zit te wachten in de ‘White Room’ wanneer Klaas Jacob binnenkomt. Deze vormgever, op de werkvloer beter bekend als ‘KJ’, is dagelijk bezig met kleur. “Kleur is van groot belang binnen alle ontwerpen van Dizain. Daar nemen wij dan ook de tijd voor.”

"Voor veel mensen is een kleur gewoon een kleur. Dat is niet helemaal waar.”

Zijn kleuren niet overal gelijk dan?

“Nee. Een printer bij jou op het werk kan zomaar een andere kleur geel printen dan onze machines, terwijl we hetzelfde document afdrukken. Daarom werkt Dizain in een gekalibreerde werkomgeving. Op die manier weten we hier zeker dat de kleuren die je ziet ook de kleuren zijn die je gaat krijgen in het eindproduct als drukwerk. We adviseren onze klanten daarom ook altijd om onze schermen en printjes als referentiekader te gebruiken. Bij grote oplages raden wij een persproef aan.”

Waarom?

Een persproef is een eerste druk op de drukpers die uiteindelijk gebruikt gaat worden. Op verschillende soorten papier (coated, uncoated, krantpapier) worden alle te gebruiken kleuren, fonts en logo’s gedrukt. Per papiersoort, drukpers en printer zijn er namelijk ook nog kleine nuanceverschillen tussen kleuren.”

"Met een persproef zie je exact hoe het eindresultaat er in verschillende media uit zal komen te zien."

Hoe zit het met beeldschermen?

“De vertaalslag van computerscherm naar papier is soms lastig. Dit komt omdat er andere technieken worden gebruikt om de kleuren weer te geven. Ik zal enkele technieken kort toelichten.”

CMYK

“CMYK-kleuren worden gebruikt bij printers en drukpersen. Het is een techniek waarbij vier verschillende kleuren – cyaan (C), magenta (M), geel (Y) en zwart (K) – met elkaar vermengd worden. Het resultaat van deze vermenging wordt als inkt op een drukpers of in een toner gebruikt. CMYK-kleuren zijn dus kleuren die in drukwerk worden weergegeven.”

RGB

“RGB is een lichttechniek waarbij door middel van kleurmenging de juiste kleur wordt getoond. Door de juiste percentages rood (R), groen (G) en blauw (B) te laten schijnen ontstaan er kleuren op de monitor. Dit zijn dus de kleuren die je op een beeldscherm te zien krijgt.”

PMS-kleuren

“Vroeger werd er vaak gesproken over 2- of 3-kleurendruk. Dat wordt steeds meer verleden tijd. Tegenwoordig wordt vrijwel al het drukwerk in CMYK gedrukt of geprint (4-kleurendruk). Dit wordt Full Colour genoemd. Die 2 of 3 kleuren van vroeger waren vaak PMS-kleuren (Pantone Matching Systeem). Dit systeem bestaat uit allerlei voorgemengde kleuren die op een beeldscherm of met CMYK nooit exact kunnen worden weergegeven. Deze Pantone-kleuren worden tegenwoordig nog steeds gebruikt om bijzondere kleuren te maken.”

"Gave kleuren als goud, neon en metallic kunnen op deze manier bijvoorbeeld gemaakt worden."

Welk kleurensysteem gebruiken jullie?

“Wanneer wij een opdracht krijgen die zowel in drukwerk als online wordt doorvertaald, dan houden wij daar rekening mee. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. RGB heeft namelijk een groter kleurbereik dan CMYK. Dit heeft te maken met het kleurenspectrum van de technieken. Simpel gezegd kun je met RGB meer kleuren maken dan met CMYK. Daarom beginnen wij ook eigenlijk altijd met CMYK als basis voor het ontwerp. Vanuit CMYK kun je meestal wel naar RGB vertalen, andersom is dat niet altijd het geval. Door te starten vanuit CMYK blijft de uitstraling van de designs in druk en op beeldscherm consistent. Minieme afwijkingen zijn wel altijd mogelijk omdat het altijd een benadering is. Soms kiezen we er echter bewust voor om fellere RGB-kleuren te gebruiken in de online-toepassing, omdat dit nog mooier kan zijn.”

Ben je de hele dag met kleur bezig?

“Op zich valt dat wel mee. Kleur speelt vooral een rol aan het begin van een designtraject. Het is echter wel een heel belangrijk onderdeel, waar niet zo veel mensen het fijne van weten. We krijgen dan ook vaak vragen over kleur, CMYK en RGB. Daarom leg ik graag uit hoe wij er mee werken.”

Wil je meer weten over kleuren of ander grafische aspecten? Dan is het altijd mogelijk om even met KJ te bellen (050-3112409) of e-mailen.

 

Sietse Manning

Meer artikelen

Blijf op de hoogte

Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

    Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.

    Hier begint mijn verhaal

    Mijn naam is Sietse Manning. Vanaf vandaag ga ik aan het werk bij Dizain. Maar wat ga ik daar eigenlijk doen? En wat denk ik toe te voegen aan dit gezellige bedrijf?

    Het is maandagmorgen, kwart over 8. De Mediacentrale ligt gehuld in een dunne mist en een waterig zonnetje maakt dat de Euroborg, die opdoemt aan mijn linkerhand, scherp aftekent tegen een witte lucht. Ik kom aan op mijn fiets. Gevestigd in een voormalige energiecentrale staat binnen de Mediacentrale nog steeds het doorgeven van energie centraal. Hoewel door de komst van televisie en de computer beeld en geluid een steeds grotere rol spelen binnen de media, is ook tekst nog steeds van cruciaal belang. Ik ben hier dan ook om mij bezig te houden met het geschreven woord, een logische keuze vanuit mijn studie Nederlandse Taal en Cultuur. Ik ga bij Dizain aan de slag als contentmarketeer. Een barokke, roodfluwelen bank siert de ontvangsthal. Ik loop naar binnen en begin met een kop koffie.

    De eerste kennismaking

    Alpine vergezichten wandgroot afgedrukt en robuuste meubels van steigerhout, met aan één muur de gevel van een Zwitserse blokhut; de ‘alpenweide’ is iedere maandagochtend traditiegetrouw het decor van het werkoverleg. Er wordt stilgestaan bij de belangrijke zakelijke, maar ook de minstens zo belangrijke niet-zakelijke aspecten van de voorgaande en komende werkweek. Zo krijg ik in één adem te horen dat er een belangrijke pitch gepland staat voor deze week en dat het verrassingsdiner voor René van afgelopen week een groot succes was. Vooral ook het zelf mayonaise maken. Na het overleg kom ik erachter dat kosten noch moeite gespaard worden voor mij; Kenny offert zelfs een deel van zijn bureau op om ruimte te maken voor de aangerukte iMac. Op deze typemachine gaat het dan gebeuren.

    Het eerste werk

    Contentmarketing, dat is waar ik mij hoofdzakelijk mee bezig zal houden. Deze term is vrij recentelijk geïntroduceerd en wordt door de Content Marketing Institute omschreven als:

    "Een marketinginstrument voor het creëren en verspreiden van betekenisvolle en waardevolle content om een duidelijk gedefinieerde doelgroep aan te trekken, te werven en te binden met als doel de klant tot een gerichte handeling te laten overgaan."

    Wat voor deze term belangrijk is, en wat voor mij ook zwaar meeweegt, zijn de termen ‘betekenisvolle en waardevolle content’. Het volstaat voor merken tegenwoordig niet meer om heel hard te schreeuwen dat je de beste bent. De klant is koning, keizer zelfs bijna, want de consument bepaalt zelf alles: wanneer neemt hij informatie tot zich? Welke informatie? Hoeveel? Advertenties worden structureel geblokkeerd met AdBlockers en reclames worden steevast weggezapt of doorgespoeld. Het heeft dus geen zin meer om te zeggen: koop iets bij mij! Je moet er voor zorgen dat de klant naar jou wil komen, op eigen initiatief, omdat jij iets toevoegt aan het leven van de consument.

    Hoe dit verder in zijn werk gaat zal ik in de komende maanden leren. Een nuttige bijdrage in dit leerproces was voor mij de documentaire The Story of Content, waarin uiteen wordt gezet hoe marketing aan het veranderen is. Zoals Seth Godin hierin geciteerd wordt: ‘contentmarketing is de enige vorm van marketing die nog over is.’ De inhoud van berichten wordt steeds belangrijker. Tuurlijk, het product dat je verkoopt is belangrijk. Maar waarom verkoop je dat product? Dat verhaal is van veel grotere waarde voor de consument. Ik heb er zin in om dat verhaal te gaan creëren.

    Meer artikelen

    Blijf op de hoogte

    Gefeliciteerd! Je bent onderaan de pagina. Dat betekent dat je wel heel graag wilt weten wat wij doen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets.

      Met het versturen geef je ons toestemming om je gegevens te verwerken, zoals omschreven in onze privacyverklaring.